Bestandsbeheer

  1. Als je de GNOME-volume-manager installeert, wordt verwisselbare media automatisch aangekoppeld in GNOME en kan je er acties op laten volgen als je bv je USB-camera inplugt of een DVD insteekt. Al zijn de standaard opties vaak al wat je wilt, kan je dit instellen onder Toepassingen>Bureaubladvoorkeuren>Verwisselbare Opslag. (Vanaf GNOME 2.8 is dit echter standaard meegeleverd.)

  2. In GNOME kan je in nautilus bepaalde emblemen op bestanden en mappen 'plakken'. Hierdoor kan je snel een bepaald(e) map/bestand vinden. Je kan deze instellen door rechts te klikken en Eigenschappen te kiezen. Geef je map met plaatjes een schilderspalet mee, en je persoonlijke documenten een plaatje van papier. Zo vind je je mappen ook snel weer terug.

  3. Je kan in GNOME je persoonlijke map als bureaublad-map gebruiken. Je vindt deze optie terug in de configuratie-editor onder de sleutel /apps /nautilus /preferences /desktop_is_home_dir.
  4. In GNOME kan je 'n venster snel achter de andere vensters krijgen door een middelste muisklik op de vensterrand.
  5. Je kan in GNOME in het spatial ('ruimtelijke') bestandsbeheer een lokatiebalk (tekstveld om een lokatie in te typen) tevoorschijn toveren met Ctrl-L. Wil je een map openen vanop het bureaublad door de exacte locatie in te typen, doe je dat in de 'uitvoeren' dialoog, door op Alt-F2 te drukken. Je kan bij beide tab-aanvulling gebruiken!
  6. Wanneer je in Nautilus Ctrl+S drukt krijg je een dialoogje voorgeschoteld waarmee je kan zoeken/selecteren in de huidige map. Zo kan je bv. al je mp3's samen selecteren door er *.mp3 in te geven.
  7. Wanneer je in GNOME je persoonlijke map tevens als bureaublad gebruikt kan het handig zijn sommige bestanden / mappen te laten verbergen - bv. de Templates-map . Maak hiervoor het bestand .hidden aan waarin je per regel de namen zet van de bewuste bestanden / mappen.
  8. ROOT Nautilus: Ooit zul je geen terminal meer nodig hebben. En er is nu een trucje waardoor je je vertrouwde GNOME omgeving niet hoeft te verlaten om ROOT-toegang te krijgen tot je systeem. Vul in Nautilus op de adresbalk (CTRL+L) het volgende in: "ssh://root@localhost". Je zult je ROOT-wachtwoord in moeten vullen. Voeg de locatie direct als bladwijzer toe en je hebt een zeer snelle manier om als root op je machine rond te wandelen. NicolasTrangez: dit vereist natuurlijk wel dat je een SSH server, zoals OpenSSH, op je machine draait.

Tips Bestandsbeheer (last edited 2008-02-03 14:48:04 by anonymous)