Algemeen

  1. Een GNOME-sessie in een andere taal te starten? Kijk op http://nl.GNOME.org/gebruikers_omgeving.php

  2. Kom je in een GNOME programma een koppeling tegen naar het internet, dan kun je d.m.v. CTRL+klikken dit direct openen in de webbrowser. Voorbeelden zijn xchat en GNOME-terminal.
  3. Wanneer je GNOME onder Debian GNU/Linux, Ubuntu, Fedora Core of een andere distributie met apt gebruikt is het apt-watch applet een must. Het houdt je op de hoogte van (security)-updates en laat je met een muisklik je gewenste package-manager (bv. Synaptic) starten waarmee je de paketten kan installeren. Het is bovendien instelbaar om automatisch security-updates, alle updates of geen updates te downloaden!

  4. Je kan in GNOME in de map ~/Templates bestanden zetten die dienen als sjabloon om bestanden mee aan te maken van het bureaublad. Zo kan je in die map een leeg abiword-bestand zetten en dat daar opslagen onder de naam "Abiword-document.abw", zodat je op de bureablad rechts kan klikken en een abiword-bestand aanmaken met "Document aanmaken ... > Abiword-document". Ook brieven aanmaken met een vaste koptekst gebeurt zeer snel op deze manier!

  5. Met de configuratie-editor in GNOME kan je alle instellingen op een gecentraliseerde plaats aanpassen; Ook instellingen die nergens anders te vinden zijn.

  6. Je kan in GNOME aan je paneel het contact-lookup-applet toevoegen waarmee je supersnel kan zoeken in je evolution-adresboek/gaim-contactlijst.

  7. Ook in GNOME kan je alles wat je maar kan inbeelden verslepen. Je kan dit met starters (uit/van menu's/panelen/bureaublad), bestanden (wanneer je een bestand moet kiezen met de filechooser), panelen (verplaatsen) , applets (verplaatsen - ook tussen panelen) ...
  8. Als je links-klikt op de GNOME-klok komt er een handig kalendertje tevoorschijn. Als alles goed is geinstalleerd, zullen ook je afspraken en taken uit evolution hier in te vinden zijn.
  9. In GNOME kan je een gemaximaliseerd venster snel naar z'n oorspronkelijke grootte terug brengen door het naar beneden te slepen. Als je het venster zonder je muisknop te lossen terug naar boven sleept wordt het terug gemaximaliseerd!
  10. Je kan in GNOME scripts toevoegen voor Nautilus. Je moet deze enkel in ~/.gnome2/nautilus-scripts/ steken en uitvoerbaar maken door dit aan te vinken in de Eigenschappen-dialoog. Je kan in het rechts-klik menu van nautilus je scriptje dan uitvoeren op een bestand, op een map of gewoon in de omgeving. Met google vind je in een handomdraai toffe en bruikbare scriptjes. NicolasTrangez: een nuttige site is g-scripts

  11. In GNOME kan je een applicatie die hangt geforceerd afsluiten met de Afsluiten forceren-knop die je aan je paneel kan toevoegen (Rechtermuisknop op paneel > Toevoegen aan paneel > Acties > Afsluiten forceren). Je drukt op de knop, je klikt het venster dat hangt aan, en je bureaublad is er van verlost!

  12. Wanneer je in GNOME bepaalde programma's wil laten starten bij 't aanmelden kan je je sessie opslaan wanneer deze programma's draaien. Wanneer je dan terug aanmeldt zullen deze programma's gestart worden. Sommige programma's kan GNOME niet heropstarten, hij zal je dit ook laten weten bij 't opslaan. Wanneer je deze wil laten opstarten moet je ze toevoegen aan je sessie met de session-manager ( Toepassingen > Bureaubladvoorkeuren > Geavanceerd > Sessies ).

  13. Met behulp van zenity en gksu kan je toffe (nautilus)scriptjes schrijven met een grafische gtk-interface, zodat ze perfect in GNOME passen.

  14. In sommige applicaties (bv. Galeon) kan je sneller scrollen door de SHIFT-toets in te houden terwijl je het scrollwieltje op je muis gebruikt.
  15. Wanneer je Spatial bladert in Nautilus (vanaf GNOME 2.6) kan je best instellen dat je maar 1 keer moet klikken (Bestandsbeheer - voorkeuren > gedrag). 1 linkermuisklik opent dan de map, een middelste muisknop doet 't zelfde en sluit de huidige map. Hint: voorzie je bureaublad van mappen als "Geluid", "video", "Documenten" e.d. In het rechtsklik-menu van een map kan je kiezen om de map te 'doorbladeren' zoals je 't voordien gewoon was!

  16. Er is een applet voor het GNOME paneel genaamd Swallower-meta-applet waarmee je verschillende programmas in je paneel kan inbedden, bv de contactstatus-ticker van gaim.

  17. In GNOME kan je vensters verslepen tussen werkbladen in de werkbladwisselaar. Je kan dit echter niet als je de namen van de panelen er in laat verschijnen i.p.v. de miniatuur - werkbladen.

  18. Als je pijltjes in je schuifbalken zowel bovenaan als onderaan wilt hebben (handig als je geen muiswieltje hebt), in plaats van eentje boven en eentje onder, voeg je dit toe aan de default style in de gtkrc van je theme of in je eigen ~/.gtkrc-2.0:

    style "scrollbar" {
      GtkScrollbar::has_backward_stepper = 1
      GtkScrollbar::has_forward_stepper = 1
      GtkScrollbar::has_secondary_backward_stepper = 1
      GtkScrollbar::has_secondary_forward_stepper = 1
      GtkScrollbar::min_slider_length = 30
    }
    class "GtkScrollbar" style "scrollbar"

Tips Algemeen (last edited 2008-02-03 14:47:01 by anonymous)